Birleşmiş Milletler Örgütü’nün alt kuruluşlarından biri olan Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler’e (THIMUN) bağlı olarak düzenlenen Türkiye Uluslararası Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN), yurtdışı ve Türkiye’den 46 okuldan 474 öğrencinin katılımıyla, Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL) öğrencilerinin organizasyonuyla gerçekleşti.
Bu yıl konferansın, onur konuğu, Amerikan-Türk Konseyi’nin Eğitim Komitesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Burak Kuntay oldu. Bahçeşehir Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler ve siyasal bilimler üzerine dersler veren Yrd. Doç. Dr. Kuntay, konferansın açılışında, dünyanın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
“Mülteci ya da terör gibi sorunlar, artık sadece belli ülke ya da bölgenin sorunu olmaktan çıkmıştır ve tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle çözüm için de ülkelerin işbirliği içinde çalışması gerekiyor.”
DÜNYA SORUNLARINI TARTIŞTILAR
Konferansa 22. kez ev sahipliği yapan Üsküdar Amerikan Lisesi (ÜAL), Türkiye’de Uluslararası Model BM konferansı düzenleyen ilk okuldur. Türkiye, Mısır, Almanya, Hollanda, İsrail, Filistin, Ürdün, İtalya, Norveç, Fransa ve Suudi Arabistan’dan katılan öğrencilerle konferans, bir kez daha dünyayı ilgilendiren konuların tartışılmasına ve verimli çözümlerin üretilmesine öncülük etti.
Öğrenci delegeler, “Değişen Dünyada Stabilite” teması altında, bugünün sorunlarının yarına etkilerini tartışırken, yarının sorunlarını henüz ortaya çıkmadan belirlemeye çalıştı. Savaş alanlarında yıkıma uğrayan Dünya Mirası alanları, Nijerya’da terör sorunu, doğa dostu şirket ve teknolojilerin teşviki ve Avrupa Birliği’nin ekonomik dengesizliği, tartışılan konuların sadece birkaçıydı.
Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN), Uluslararası Adalet Divanının bir uyarlamasıyla beraber 9 komiteden oluşmaktadır. Bu komiteler; Ekonomik ve Sosyal Komite, Güvenlik Konseyi, “Değişen Dünyada Stabilite” Özel Komitesi, Çevre, Silahsızlanma, Sınır Sorunları, İnsan Hakları Komitesi ve Yasal Komitedir. Komitelerin her biri, son derece deneyimli Model Birleşmiş Milletler Kulübü öğrencileri tarafından yönetilmektedir. Uluslararası Adalet Divanı bu sene iki farklı oturumda iki farklı davayı ele aldı. Bu davalar, Almanya ve Yunanistan’ın İkinci Dünya Savaşı tazminatları ile Almanya ve İtalya’nın savaş sonrası ekonomik anlaşmazlıklarıydı.
TIMUN Konferansı’nın esas amacı; öğrencilerin dünyaya karşı bakış açılarını geliştirmek ve onları dünya sorunlarına duyarlı global vatandaşlar haline getirmektir. TIMUN, öğrencilere neredeyse gerçek bir Birleşmiş Milletler ortamı yaratan, politika ve insan haklarının tartışıldığı bir konferanstır.