“Gelecekte iş dünyasında başarınının anahtarlarından biri dijital küratörlük, yani bilgiyi yararlı hale getirme olacak. Yakın bir gelecekte iş dünyasındaki yöneticilik X kuşağından Y kuşağına geçecek. Eskiden çok iş değiştirmek makbul değildi. Ama geleceğin dünyasında 7-8 iş değişikliği yapmış olmak olumsuz görülmeyecek.”
Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından 21 Ocak Çarşamba günü düzenlenen Kariyer Günü, iş dünyasının önemli isimlerini öğrencilerle buluşturdu. Her yıl yapılan Üsküdar Amerikan Lisesi Kariyer Günü’nde öğrenciler, alanının uzmanı konuk konuşmacılar tarafından tanıtılan 26 farklı meslek hakkında bilgi edinme fırsatını yakaladılar.
Kariyer Günü’nün açılış konuşmasını Yıldız Holding İK Genel Müdürü Ege Karapınar yaptı. İK Genel Müdürü Karapınar; öğrencilere, günümüzde ve gelecekte meslek seçiminde dikkate almaları gereken unsurları anlattı ve tavsiyelerde bulundu.
ANAHTAR: DİJİTAL KÜRATÖRLÜK
Karapınar, içinde yaşadığımız bilgi çağında artık herkesin bilgiye kolayca ulaşabildiğini ifade ederek; dijital küratörlüğün, yani bilgiyi seçme, arşivleme ve bilgiye katma değer ekleyerek işine ve kendisine yararlı hale getirebilmenin önem kazandığını vurguladı.
EN İYİ İŞ SEVDİĞİN İŞTİR
“Dünyanın en iyi işi, severek yaptığınız iştir,” diyen Karapınar, öğrencilere başkalarının yönlendirmelerine kulak vermelerini, ama son kararı yalnızca kendi istek ve yeteneklerine göre vermelerini tavsiye etti.
YÖNETİME Y KUŞAĞI GELİYOR
Günümüzde iş dünyasının yönetim fonksiyonlarında X kuşağı mensuplarının ağırlıkta olduğunu belirten Ege Karapınar, lise öğrencilerinin de içinde bulunduğu Y kuşağından bireylerin zamanla yönetim pozisyonlarını devralacağını belirtti.
ÇOK İŞ DEĞİŞTİRMEKTEN KORKMAYIN
Y kuşağının özelliklerinden birinin, kuralları yeniden yazma isteği olduğunu vurgulayan Karapınar, “Eskiden işe alım sürecinde, bir adayın çok sayıda iş değişikliği yapmış olması bizim için olumsuz bir özellikti. Oysa araştırmalar, geleceğin dünyasında her bireyin yaşamı boyunca 14-15 farklı işte çalışacağını gösteriyor. İK süreçleri bu doğrultuda yeniden gözden geçiriliyor. Belki 14-15 değil ama iş yaşamı boyunca 7-8 iş değişikliği yapmak artık olumsuz bir özellik olmaktan çıkıyor” dedi.