ETKİNLİKLER
Fen Bilimleri programı doğrultusunda öğrencilerin edinmesi hedeflenen bilgi ve becerilerin kazanılmasında ders dışı etkinlikler önemli rol oynar. Ders dışı etkinlikler aracılığıyla öğrenciler uygulamalı çalışmalarda grup içinde görev alır. Bu etkinlikler sayesinde başka okullardaki yaşıtlarıyla da işbirliği yapmayı öğrenirler.
Aşağıda fen bölümü ve öğrenciler ile ortaklaşa düzenlenen örnek etkinlikler yer almaktadır:
Jets Teams Yarışması
JETS Teams yarışması Amerika’daki eyaletler ile eş zamanlı gerçekleştirilen uluslararası bir yarışmadır. Yarışma fen bilgisi, matematik ve mühendislik becerilerinin bir karışımıdır.
Her yıl belirli bir konu üzerinde öğrencilerimiz 3 aşamalı olarak yarışmaktadırlar.
1. Aşama: Öğrenciler kendilerine verilen konu üzerinde takım arkadaşları ile birlikte araştırma yaparak vaka analizlerini kompozisyon şeklinde sunmaktadırlar.
2. Aşama: Öğrencilerimiz o yılki temaya ait 80 tane problemin hesaplamalarını içeren çoktan seçmeli soruları takım arkadaşları ile birlikte çözmektedirler.
3. Aşama: Bu bölümde öğrencilerimizin yönergelere uygun olarak okulda edindikleri bilgiler ve beceriler ışığında sentez yaparak sağlam, yaratıcı bir çalışma ile yeni bir ürün inşa etmeleri beklenmektedir.
Ülkemizde birincilik alan takım yarışmanın bir sonraki ayağına katılmak için Amerika’ya gitme hakkını kazanmaktadır.
İlgili web sitesi: http://teams.tsaweb.org/
Best (Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte)
BEST Mühendislik yarışması Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Kulübü öğrencilerinin kampüsümüzde düzenlediği bir yarışmadır. Verilen kısıtlı zamanda ve kısıtlı malzemelerle kendilerine verilen konuya uygun olarak ürün inşa etmeleri beklenmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan ürünler dayanıklılık, bütçe, yaratıcılık gibi unsurlar da göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Yarışma sonunda tüm grupların ürünlerinin efektifliği bütün katılımcıların önünde denenerek, yarışmanın birincisi seçilmektedir. Okul birincisi, diğer okulların birincilerinin de yer aldığı “BEST of BEST” yarışmasında okulumuzu temsil etme hakkı kazanmaktadır.
UAA Laboratuvar Becerileri Yarışması
Okulumuz bünyesinde laboratuvar becerilerini geliştirmek amacı ile öğrencilerimiz tarafından düzenlenen bu yarışma Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında deney tasarlama yarışmasıdır. Her alanın belirli bir yarışma sorusu ve bu soruya ilişkin kurulması gereken bir deney düzeneği vardır. Yarışma sonunda öğrenciler deney sonuçlarını içeren bir sunum yapmaktadırlar. Bunun neticesinde her alanda yarışmanın birincileri seçilmektedir.
UAA Akademik Araştırma Konferansı
Üsküdar Amerikan Lisesi Akademik Araştırma Konferansı (UAA ARC) hem okulumuzdan hem de diğer okullardan birçok öğrencinin Fen (biyoloji, kimya, fizik), Matematik ve Bilişim Teknolojileri alanlarındaki konularda araştırma deneyimi kazanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Hem kendi okulumuz hem de diğer liselerden katılımcılara ilgi alanlarını ve fikirlerini paylaşabilecekleri bir platform oluşturacak olan bu konferansta, katılımcılar belirli bir süre içerisinde istedikleri konu çerçevesinde araştırma raporları yazacaklar. Yazılan araştırma raporları Oxford Üniversitesi gibi alanlarında öncü olan üniversitelerden araştırma görevlileri ve profesörler tarafından değerlendirilecek ve derece alan katılımcılara sürpriz ödüller verilecektir.
JoSS Dergisi
“Joy of Sharing Science” dergisi, ilginç gerçek yaşam fenomenlerinin ardındaki bilimi kısa ve kolay anlaşılır bir şekilde araştıran haftalık bir dergidir. Her hafta fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar bilimleri ile ilgili dört makale yayınlanmaktadır. Bu projenin amacı, görünürde saklı olan bilimi keşfetmek, merak uyandırmak ve bilimsel okuryazarlığı yükseltmektir. Yazarların tamamı Üsküdar Amerikan Akademisi'nden gönüllü öğrencilerdir ve dergiler sadece eğitim amaçlı oluşturulmaktadır.
Fen Ulusal Onur Topluluğu (SNHS)
Fen Ulusal Onur Topluluğu, ulusal (Amerika Birleşik Devletleri'nde) ve uluslararası düzeyde lise öğrencileri için bilime odaklanan akademik bir onur topluluğudur. Bilim odaklıdır ve lise düzeyinde bilimi tanıtmak için çalışır. SNHS, endüstrinin, araştırmanın ve bilimsel keşfin geleceği olacak yeni bir grup genç düşünürün ortaya çıkmasına neden olacak önde gelen bir bilimsel organizasyondur.
Biofest (Biyoloji Festivali)
Biofest, Üsküdar Amerikan Akademisi Nörobilim, Sağlık & Tıp ve Biyoinformatik Kulüpleri tarafından yürütülen iki günlük bir sempozyumdur. Sempozyum, uzman profesörlerin, nöröbilim, tıp ve biyoinformatik alanlarında verdikleri interaktif dersler ile başlar. Ardından, öğrenciler ekipler halinde vaka çalışması yarışmasına katılırlar. Sempozyum kapanış konuşması ve akabinde soru-cevap kısmı ile sona erer. Tüm katılımcılara sertifika ve vaka çalışması yarışmasında derece alan katılımcılara ödülleri verilir. Sempozyuma dünyanın dört bir yanından, prestijli üniversitelerde görev alan uzmanlar konuşmacı olarak katılır.
UAA Advanced
“UAA Advanced”, UAA öğrencileri için tasarlanmış çevrimiçi bir programdır. Program katılımcılara üniversite seviyesinde dersler dolayısıyla da bir üniversite deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Dersler dünyanın çeşitli yerlerindeki prestijli üniversitelerde eğitim ve/veya meslek hayatını sürdüren UAA mezunları tarafından verilmektedir. Altı haftalık bir program olup, kursları tamamlayan öğrencilere sertifika verilmektedir.
Tübitak Proje ve Olimpiyat Yarışmaları
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (belirtilen amacı, "bilim, teknoloji ve yenilik" (STI) politikaları geliştirmek, araştırma ve geliştirmeyi desteklemek ve yürütmek ve "yaratılmasında öncü rol oynamak" olan Türkiye'nin ulusal bir kuruluşudur. TÜBİTAK 1963 yılında Bilim Kurulu tarafından yönetilen özerk bir kamu kurumu olarak kurulmuştur. UAA öğrencileri çeşitli Tübitak yarışmalarına katılmaktadır.
İngiliz Biyoloji Olimpiyatları
İBO, biyolojiye ilgi duyan öğrencileri yeteneklerini geliştirmek ve genişletmek teşvik eder. Öğrencilerin yeteneklerini göstermelerini ve prestijli sertifika ve madalyalarla ödüllendirilmelerini sağlar.
Waterloo Lise Sınavları
Waterloo Lise Sınavları, her Mayıs ayında 6000'den fazla 11. sınıf ve 12 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen çevrimiçi sınavlardır. Sınav 75 dakika olup, 40 çoktan seçmeli sorudan oluşur. Tüm katılımcılar Waterloo Üniversitesi'nden bir sertifika almaya hak kazanırlar.
Fen ve Sosyal Bilimler Fuarı (Dönem Ödevi Sunum Günü)
UAA'da her yıl ve SEV Okulları arasında iki yılda bir öğrencilerin bilim projeleri sunulur ve dereceye giren projeler ödüllendirilir.
Fen ve Bilgisayar Bilimleri Gezileri (ABD ve Avrupa)
Fen ve Bilgisayar Bilimleri Bölümleri, IVY League Üniversitelerini ve dünyanın önde gelen şirketlerini keşfetmek isteyen öğrenciler için Fen ve Bilgisayar Bilimleri Gezisi düzenliyor. Öğrenciler profesörler, uzmanlar ve ÜAA mezunları ile bir araya geliyor, onların deneyimlerini dinliyor, sorular soruyor ve laboratuvarlarını ziyaret ediyor. Ayrıca start-up projeleri hakkında pek çok şey öğrenme fırsatına sahip oluyorlar.